Az Európai Bizottság 2010-ben megalapította az Európa Zöld Fővárosa (European Green Capital) címet, melynek értelmében minden évben olyan európai városnak ítélik oda a címet, amely különleges erőfeszítéseket tett a környezetvédelem érdekében. 2017-ben a németországi Essen városa nyerte el az Európa zöld fővárosa címet, ezzel váltva a példaértékű Ljubljanát.

"If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money"

(Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, 2013)


Az Észak-Rajna tartományban található Essen korábbi szénbányászatáról híres nehézipari városként ismert, de az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében tett aktív törekvéseknek köszönhetően mára már egy zöld városként nevezetes, ahová feltétlenül érdemes ellátogatni. A városban sétálva hatalmas zöld felületekkel találkozhatunk, melyek a gyönyörű látványon túl szociális, egészségügyi, rekreációs, közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, természetes árnyékoló, energiaelnyelő, rezgéscsillapító, zajmérséklő, közösségteremtő szereppel is bírnak. 

A városban egyre több zöld parkot alakítottak ki,  ilyen pl. Essen egyik nevezetessége is, a közel 60 hektáros Grugapark, ahol egy 15 hektáros botanikus kert is található. Ha arra járunk, feltétlenül szánjunk rá időt! A zöld felületek növelésén kívül számtalan intézkedésekkel rászolgált a város, hogy méltón viselhesse a tavalyi évben Európa zöld fővárosának címét. Többek között ilyen, a városon átfolyó Emscher folyó rehabilitációja is, mely sokáig gyakorlatilag szennyvízcsatornaként működött, nem csoda hogy előbb utóbb kihalt az élővilága. De ma már köszönhetően a városvezetés elkötelezettségének, remediációs beruházások révén újra tiszta víz csurdogál a folyóban és mondhatni, hogy visszatért az élet a vízbe. A város hosszú távú céljai között szerepel a háztartási hulladék még nagyobb arányú újrahasznosítása, a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentése,  a gépkocsi-közlekedés csökkentése a kerékpáros közlekedés arányának növelésével. Ha Németország Észak Rajnai térségében járunk, ne hagyjuk ki Essen városlátogatását, ismerjük meg személyesen is a város zöld nevezetességeit jó példa gyanánt.Na és mi a helyzet, a 2016. évi nyertessel, Ljubljanával? 

Számomra példaértékű, amit a szlovénok véghez vittek, már csak abból az okból kifolyólag is, hogy ott a zöld parkok beépítése és a fák kivágása helyett inkább növelik a zöld felületek arányát. A városvezetés elkötelezte magát a hulladék zéróra való csökkentése mellett is, többek között földalatti szelektív gyűjtőpontokat építettek ki. Ezzel a belvárosban nem láthatunk az utcai konténereket, és  nem is kell szagolnunk őket, helyettük szép, virágos, tiszta utcákon sétálhatunk. A belvárosban nem láthatunk autókat, csak biogáz üzemű buszok és elektromos taxik közlekedhetnek ügyelve a város kellemes levegőjére, és ezzel együtt az ott élők egészségére is. 

A szlovén főváros lakói  szerencsések, ugyanis jó ivóvizük van, így kevésbé vannak ráutalva, hogy PET palackos ásványvízzel olthassák szomjukat. A teljesség igénye nélkül itt is csak pár dolgot említettem meg, hiszen szerencsére olyan közel helyezkedik el hazánkhoz, hogy érdemes személyesen is meggyőződni az általam leírtakról, tanulni a jó példából és tenni azért, hogy előbb-utóbb Budapest is kiérdemelje Európa Zöld Fővárosa díját.Korábban olyan nagyvárosok nyerték el a címet, mint pl. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz Nantes, Koppenhága, Bristol. 2018-ban a hollandiai Nijmegen, 2019-ben pedig Oslo fogja megkapni Európa Zöld Fővárosának címét. Hogy miért, az majd a következő cikkből kiderül.


Szerző: Havasi Patrícia / Hogyan legyek Ökotrendy?

Fotók: freepik.com, freeimages.com