Egy különleges divatbemutatón jártunk. Egy olyan eseményen, ahol nem hétköznapi emberek vonultak a kifutóra... A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel 2018. augusztus 31-én - a családok évében - immáron második alkalommal került megrendezésre a Hilton Budapest szálloda és az Ability Fashion közös eseménye, a Vár a kifutó! - II. Felvonás divatbemutatója egy vidám, családias hangulatú, zenés, táncos gálaest keretében.

Szlovák Dorina és Buday Gergely 2012. április 12-én alapította meg az Ability Fashion Team-et, melynek küldetése, hogy a megváltozott életet élő lányok és fiúk betekintést nyerhessenek a  fotózás, a szépség és a divat világába. 2017. szeptemberétől már a National Fashion League Hungary tagjaként működik. A létszámuk folyamatosan növekszik, és azon dolgoznak töretlenül, hogy kisebb-nagyobb rendezvényekkel megmutassák a nagyérdeműnek, hogy a különböző fogyatékossági csoportoknak, krónikus betegeknek, illetve más betegséggel együtt élő embereknek (daganatos, transzplantált, stb.) is helye van a divat és a szépség világában.


Mindezek apropóján az alapító, Buday Gergely megálmodta a Vár a kifutó! elnevezésű rendezvényt egy vidám hangulatú, zenés, táncos est keretében, amely már a második alkalommal került megrendezésre, és a Hilton Budapest luxusszálloda báltermében kapott helyet. A budavári Hilton Budapest szállodával együtt 2017-ben az integráció és az esélyegyenlőség jegyében indult útnak  a kezdeményezés azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkit Vár A Kifutó!, hisz itt a Földön mindannyian egyek vagyunk!  2017. július 7-én a kifutóra lépő modellek bebizonyították, hogy az igazi szépséget nem befolyásolja, hogy valaki éppen hallókészülékkel, fehér bottal, kerekesszékkel vagy egyéb segédeszközzel éli mozgalmas életét a mindennapok során.

Hűen a szállodalánc alapítója, Conrad Hilton álmához, a budavári szálloda évről-évre a Hilton iránymutatásai alapján dolgozza ki éves jótékonysági programját, előtérbe helyezve az időszerű, komoly problémákat érintő ügyeket.  A tavalyi év nagysikerű Vár a Kifutó! - I. Felvonás rendezvénye után, az idei programterv összeállításában is hangsúlyos szerepet kapott a társadalmi esélyegyenlőség fontosságára való felhívás. Így nem volt kérdés számukra, hogy az idén is támogatóként a kezdeményezés mögé állnak. 

Jobbkezével, Persa Jánossal olyan eseményt szerveztek meg, ahol szem nem maradt szárazon...  A kifutóra lépő modellek tavaly nyáron, az első divatbemutatón bebizonyították, hogy az igazi szépséget nem befolyásolja az, ha valaki éppen hallókészülékkel, fehér bottal, kerekesszékkel vagy egyéb segédeszközzel éli az életét. A Vár a kifutó! - II. Felvonás meg-, és bemutatja, hogy a testi, szervi és érzékszervi állapottól függetlenül mindenkinek ott a helye a kifutón! A napi kihívásokkal / akadályokkal együtt élő lányok és fiúk különlegesek, színesek, csinosak, és szépek. Erősíteni szükséges azt, ami pozitív és előnyös.
Az elmesélt történetek és a hétköznapi tapasztalatok, amelyeket a fogyatékossággal élők természetes módon, életvidáman kezelnek, másoknak akár döbbenetesnek tűnhetnek. 


Ők azok, akik nagyon erősek, és mosolyogva, vidáman dacolnak az élet nagyobb problémáival is. Sőt, ezt nem is kezelik tulajdonképpen gondnak, hanem már megtanulták pozitívan, humorral kezelni a helyzetüket. Elképesztő, példaértékű pozitív életszemlélet és hála jellemző erre a csoportra, amely bárkinek tanulságul szolgálhat! A boldogságot nem mástól várják, hanem már megtalálták saját magukban. Ugyanolyan joguk van boldognak és szépnek lenni, olyan rendezvényekre járni, mint bárki másnak. 

A Vár a kifutó! - II. Felvonás alkalmából idén 9 + 1 Ability Fashion modell vonult végig a kifutón. Lélekben velünk volt a 2015-ben elhunyt Szlovák Dorina, aki az Ability Fashion Édesanyja. A Vár a kifutó! történetében először vonult kifutóra Ábrahám Eszter, Koselák Renáta, Szakolczi Gabriella és Szép Veronika. A tavalyi modellek közül újra velünk tartott Bolbás Andrea, Lengyel Zsófia, Nádasdi-Fischer Annamária, Pék Daniella és Tóth Tímea.

Az esemény fővédnöke Őexc. Wening Esthyprobo az Indonéziai Köztársaság Magyarországi Nagykövete, aki Szilvágyi Gergő oldalán modellkisérőként kifutóra lépett. A gálaest műsorvezetője Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője volt.

Az gálaest sztárfellépője Fábián Éva és Mujahid Zoltán. További fellépők: Dé Patrícia és Santiago Maciel, MikiNiki és a Csinibabák, Müller Péter Sziámi, Nagy Krisztián Attila, ParaDance Company, Proksa Zoltán.

Elfogadta a Vár a kifutó! - II. Felvonásra való meghívást Kósa Erika - az ország legbefolyásosabb üzletasszonya - a Kósa Erika Akadémia alapítója, aki a gálaest folyamán, mint modellkisérő kifutóra lépett Karvai Sándor, vak motoros Guinness és magyar rekorder oldalán.

Modellkisérők voltak továbbá Árvai Zoltán szállodaigazgató, Buday Gergely,Farkas Bertalan, Fülöp Attila paralimpikon, Maricki Richárd paralimpikon, Mujahid Zoltán, Müller PéterSziámi, Pintér Máté (Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatójának kisfia), Proksa Zoltán, Santiago Maciel, Schmuck Andor, Sütő Enikő, Szabó László (Magyar Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke) ill. Tóth Tamás (paralimpiai bajnok, paralimpiai ezüst-és bronzérmes, Európa-bajnok úszó).

Nincsen vár királynők és udvarhölgyek nélkül. Ez alkalomból Széles Emília, a VIII. Magyar Világtalálkozó Szépségverseny versenyigazgatója felkonferásával kifutóra lépett Fehérvári Dóra- és Steiger Nikoletta szépségkirálynő, valamint Szick Petra Dóra udvarhölgy és Zolyomi Ingrid Xénia döntős.

A kifutóra lépő modellek ruháit Anni Pastor Divatszalon, ékszereit pedig a  Magyar Aranykereskedő Zrt. Vígékszer ékszerüzlete biztosítja. 

A teltházas esemény végén Buday Gergely, az Ability Fashion Team vezetője és Árvai Zoltán, szállodaigazgató az eseményt jelképező, megtestesítő kulccsal, amely kaput nyit a szívhez, lélekhez bezárták Vár a kifutó! - II. Felvonás-t, annak reményében, hogy jövőre itt, a budavári luxus szállodában újra megnyithassák azt.
Az esemény élő összefoglalója megtekinthető itt, valamint elérhető az Ability Fashion hivatalos Facebook oldala és a Vár a kifutó! hivatalos Facebook oldala is! 

Megtisztelő volt ilyen nemes kezdeményezésen részt venni, igazán példaértékű! 

Fotók: Budapest Eye Photography, indexfotó: Fördős Gábor