A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év Gyógynövényének a levendulát választotta. Hogy miért rá esett a választás, milyen előnyös tulajdonságai vannak a levendulának, arról cikkünkben beszámolunk.

levendula  az egyik legsokoldalúbban használt nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk.  

Hogy mire használhatjuk szinte mindennap? 

  • Előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényünkben? Nem kell ezen sem bosszankodnunk, hála a levendulának, mert a molyok ellen a szárított levendulavirágot tartalmazó, apró zsákok megoldják a problémát helyettünk. 

  • Rohanó világunkban sajnos minket is érint a stressz fogalma. Ezt sajnos nehezen tudjuk kikerülni. De mit lehet ellene tenni, ha elkapott a gépszíj bennünket? Barátunk a levendula olaj, tegyünk pár cseppet a párnánkra lefekvés előtt, főleg ha alvásproblémával is küzdünk! 

  • Lehangoltak vagyunk? Erre is van megoldás: úgy hívják, levendula! Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhíti a depresszív kedélyállapotot is. 

  • Túlzásba vittük a napozást? Nyáron bizony megesik. A kialakult égési sérülésekre segítségünkre lehet a levendula olaja. A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatunkMás típusú égési sebeinkre is jó hatásfokkal alkalmazhatjuk a terápiás tisztaságú levendula illóolajat, melyből 1 cseppet elég a sérült felületen elkenni, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményez. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is. 

  • Szeretnénk, ha bársonyosabb tapintású lenne bőrünk? Fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat és hozzáadva kevés tejet vagy mézet, esetleg fürdősót, szó szerint sima ügy.

  • Ha van otthon száradt levendulavirágunk, a levendula illóolajával együtt készíthetünk belőle szappant vagy pezsgő fürdőgolyókat is.  Azonkívül, hogy a levendula csodás illatával nem tudunk majd betelni, közben még ápolja is érzékeny bőrünket. 
  • Sokunkkal előfordult már biztos, hogy sminkben aludtunk el és másnap az arcunk is égett. Ha a jövőben ilyen történne, ne felejtsük el arclemosáskor levendulát, pár cseppet egy vattakorongra kenünk és töröljük át vele arcunkat. (vigyázat, szembe nem kerülhet!) Hidratáló hatása miatt az égető érzés megszűnik azonnal, a kiszáradt, vízhiányos bőrünknek pedig megnyugvást nyújt. 
  • Ha már szépségápolásnál tartunk és megjelennek a csúnya pattanások bőrünkön, nincs más teendőnk, mint pár csepp levendulaolajjal bekenni. A levendula illóolajának antibakteriális hatása az aknét okozó baktériumokat pusztítja el, és a sebeket is fertőtleníti. 

A levendula népszerűsége igaz töretlen, pedig sok helyen nem mutatja meg legszebb arcát. Látványa pedig virágzás idején csodálatos. Akiknek már van levendulás képük, azok jól tudják, hogy levendulák közt fényképeket készíteni olyan különleges élvezetet nyújt, amit nem szabad kihagynunk egyetlen szezonban sem. Ha idén lemaradtunk volna a levendula társaságáról, bepótolhatjuk a július 16-i illatpartinami az idén épp a tízmilliószoros napra esik és ahol a főszerep a levenduláé. Nemcsak a terápiás tisztaságú levendulaolaj kerül bemutatásra testközelből, hanem a belőle készült finomságok is: így a levendulás szörp, a levendulás keksz és egy különleges hűsítő koktél is, a levendulás prosecco, ugyanis a gasztronómia világában a levendula virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény is. 

 levendula illatpartira jelentkezni itt lehet! Minden résztvevőt megajándékozunk az Andyou Magazinelegújabb számával!


Szerző: Havasi Patrícia aromaterápiás tanácsadó

Képforrás: www.fotolla.hu, www.greenculture.hu