Egyre népszerűbbek és felkapottabbak mostanában a tiszta esszenciális olajak és az azokat tartalmazó kozmetikumok, a test- és hajápoló termékek. De vajon tényleg ennyire jók ezek a termékek? Erről kérdeztük Havasi Patrícia aromatanácsadót, aki őszintén mesélt nekünk az illatokkal kapcsolatos tapasztalatairól, érzéseiről és arról is, hogy az élete hogyan változott meg az esszenciális olajok segítségével.

Havasi Patrícia, okleveles környezetmérnök, végzett természetgyógyász és aroma tanácsadó rajongása a természet iránt már egészen kislánykorában megmutatkozott, ezért döntött úgy, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fogja megszerezni első diplomáját környezetmérnöki szakon. Patrícia minden szabadidejét a természetes gyógymódok tanulmányozására fordítja, és szentül hisz a gyógynövények csodájában, ezért is, hogy az elmúlt években igyekszik legalább egy hetet gyógynövénytáborokban tölteni, mert elmondása alapján sosem lehet eleget tudni a gyógynövényekről és azok hatásairól.


Mindig is hittem benne, hogy a gyógyítás, a segítés az életfeladatom - igaz pár évvel korábban még nem tudtam, hogyan fogok a gyógynövényekkel együtt dolgozni, általuk másoknak segíteni, de egyet már tudtam akkor is: hogy erről az útról letéríthetetlen vagyok. Ma már tudom a hogyant is és nagyon örülök, hogy rátaláltam a 100%-os tisztaságú, és nagy töménységű természetes illóolajokra (esszenciális olajokra), melyek olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, szárakban, levelekben, gyökerekben, magvakban) fordulnak elő.  Nagyon sok hasznos természetes gyógyító alternatívát ismertem meg életem során, de egyik sem fogott meg úgy, mint a legillatosabb gyógyító terápia, azaz az aromaterápia.”

Ha pedig valaha is élveztük már a citrom, a narancs, a levendula vagy a rózsa illatát, akkor bizony már mi is megtapasztaltuk az illóolajok aromás minőségét. Patrícia elmondása alapján az aromaterápia nem egy új keletű dolog, hiszen a gyógynövényeket, valamint azok kivonatait már évezredek óta használják nemcsak gyógyításra, hanem afrodiziákumként és kozmetikumokként is. Az Illatok királynője szerint kissé misztikus és megfoghatatlannak tűnik az illattal való csábítás, de tény, hogy az illatokkal manipulálni lehet, ezért sem mindegy, mit és hova kenünk magunkra, mert egy jól megválasztott illat a megfelelő helyen és időben, bizony többet mond majd ezer szónál. Ha hihetünk a legendának, akkor már Kleopátra is mestere volt az illatokkal való csábításnak, Coco Chanel pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy: a nőknek, a testük azokon a pontjain viseljenek parfümöt, ahol szeretnék, ha megcsókolnák. Az biztos, hogy valami igazság van benne Patrícia szerint is, azonban  a tudatosság, a miből-mennyit és hova kenjünk magunkra nagyon fontos. Az illóolajok különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, majd a vérerek falán, és belépnek a vérkeringésbe, így rövid időn belül kifejtik áldásos hatásukat. A természetes, tiszta esszenciális olajokból egyetlen cseppet is elég a megfelelő pulzuspontra kenve alkalmazni és nem szabad mértéktelenül alkalmazni a tiszta esszenciális olajakat, mert ellenkező hatást is kiválthatnak akár.  Szóval, ha csábítani szeretnénk, érdemes élni az illatok manipulatív hatásaival, hogy a parfüm ne csak öltöztessen, hanem vetkőztessen is minket, csak tanuljuk meg az esszenciális olajok nyelvén hódítani.


Mire lehet még használni a mindennapokban a tiszta esszenciális olajakat?

Patrícia prevenció céljából napi pár cseppet minden reggel magára ken, mivel a legtöbb illóolaj antiszeptikus, baktériumölő és gombaölő (például teafa, oreganó) hatással is bír,  valamint az illóolajok enyhíthetik a fájdalmainkat és más kellemetlen tüneteinket is, már, ha vannak. A megfelelő olaj képes csökkenteni a stresszt, fokozhatja a keringést, ezzel pedig a méreganyagok kiválasztását (borsmenta). Némelyek hathatnak a hormonháztartásunkra (például: jázmin, kömény). Az esszenciális olajok a lelkiállapotunkra is hatással bírnak (citrusok), mivel a szaglórendszerünkön keresztül közvetlenül az agyunk limbikus rendszerébe jutnak, ezáltal jelentősen befolyásolhatják közérzetünket, viselkedésünket. Egyetlen csepp esszenciális olaj több 100 vegyületet tartalmaz, melyek segítségével hatásosan lehet fellépni különböző betegségek ellen is. A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű illóolajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak:

  • légúti fertőzések;
  • ízületi problémák;
  • depresszió, álmatlanság, stressz;
  • fejfájás;
  • bőrbetegségek;
  • menstruációs fájdalmak, klimaxos tünetek;
  • emésztési problémák.

„A tiszta illóolajok ígéretesnek és izgalmasnak bizonyultak, amikor a saját és családom egészségmegőrzéséről beszélek  és jó szolgálatot nyújtanak otthonomban, a takarítás, mosás öblítés során is. A citrom olaja az otthonom tisztítása során számomra tökéletes megoldás, mert a fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat, a makacs szennyeződéseket is súrolás nélkül eltávolítom a citrom illóolajával. Ma már öblítő helyett is jól szolgálnak az illóolajaim és ez még mindig nem miden, mert a tusfürdőmet, dezodoromat, szappanomat, sőt a hajápoló szereimet is kizárólag az olajokból készítem el könnyen, egyszerűen, ez eredmény pedig minden egyes alkalommal lenyűgöz… és még mindig.”

Van-e kedvenc illatod? 

„Túlzás nélkül állíthatom, de minden illatot szeretek és mindegyik a kedvencem, talán lelkiállapotomtól függ, hogy épp melyik a pillanatnyi kedvenc, valószínűleg az, amelyikre épp szükségem van, hogy segítsen. A tömjént tartom alapjában véve az olajok királyának, a levendulát pedig a királynőnek. De ugyanúgy oda vagyok a többi olajért is, mondhatni az egész királyságért.”

Levendulás fotók: Fotolla; aromaterápiás fotók: Freepik