Fűben, fában orvosság – tartja egy ősi mondás, mely kétségtelenül igaz. Elég csak belegondolni, hogy a legtöbb mai gyógyhatású készítmények alapanyaga is növényi eredetű. Régebben elődeink rengeteg növényt alkalmaztak gyógyteaként belsőleg, krémek, pakolások formájában pedig külsőleg egészségük védelme érdekében. De mi a helyzet a mai modern időnkben? Miért van az, hogy egyre többen keresik a természetes megoldásokat és milyen alternatívát nyújthat az aromaterápia az egészségünk védelme érdekében? És milyen más célra lehet még az illóolajokat használni?

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a „legillatosabb” gyógyító szerek egyike.  


Mik is azok az illóolajok (esszenciális olajok)? 

Földünknek az egészségünkkel kapcsolatban is van egy ajándéka: ez az ajándék az esszenciális olajokban találhatóak. Ezek az illóolajok olyan természetes vegyületekamik a növények különböző 

részeiben fordulnak előHa valaha is élveztük citrom, a narancs, a levendula vagy a rózsa illatát, akkor bizony már meg is tapasztaltuk az illóolajok aromás minőségét. Ezek az aromás vegyületek magvakban, szárakban, fakérgekben, gyökerekben, virágokban és egyéb növényi részekben találhatók. Ugyanabból a növényből, de a növény más-más részéből nyert illóolajok hatása különböző lehet: így például más a hatása a narancsvirágból, a narancslevélből, és a narancs terméshéjából nyert illóolajnak. Az esszenciális olajokat már az ókorban is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernekfűszernek, a halottak balzsamozásáraahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták kivalamint belsőleg emésztési problémákrakülsőleg sebgyógyításraHippokrátész például használta az oregano olajat a gyógyítása soránA modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyészt tartják, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendulaolajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé, amin valljuk be, nincs is mit csodálkozni. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta is egyre csak növekszik szerte a világon, és persze hazánkban is.  

A legtöbb illóolaj antiszeptikus, baktériumölő és gombaölő (például teafa, oreganó, kakukkfű) hatással is bírhatnak.  Az illóolajok enyhíthetik a fájdalmainkat és más kellemetlen tüneteinket. A megfelelő olaj képes csökkenteni a stresszt, fokozhatja a keringést, ezzel pedig a méreganyagok kiválasztását (borsmenta). Némelyek hathatnak a hormon háztartásunkra (például: ánizs-, kömény)Az esszenciális olajok a lelkiállapotunkra is hatással bírnak (levendula, narancs, citrom), mivel a szaglórendszerünkön keresztül közvetlenül az agyunk limbikus rendszerébe jutnak, ezáltal jelentősen befolyásolhatják közérzetünket, viselkedésünket. 

Egyetlen csepp esszenciális olaj több 100 vegyületet tartalmaz, melyek segítségével hatásosan lehet fellépni különböző betegségek ellen. A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű illóolajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak: 

 • légúti fertőzések; 

 • ízületi problémák; 

 • depresszió, álmatlanság, stressz; 

 • légúti fertőzések; 

 • ízületi problémák; 

 • fejfájás; 

 • fogfájás; 

 • bőrbetegségek; 

 • menstruációs fájdalmak, klimaxos tünetek; 

 • emésztési problémák; 

 • baktérim okozta fertőzések. 

Az illóolajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose: 

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől” 

Óvatosan kell bánni az illóolajok adagolásával is és a szinergikus hatásuk miatt alapos körültekintést igényelnek. Az illóolajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenreBármilyen betegség esetén először érdemes mindig a háziorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a kezelés meghatározása érdekében, majd ezután forduljunk aromaterápiával foglalkozó szakemberhez!   


Hogyan használhatjuk az illóolajokat? 

Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is használhatóak.  

Aromatikusan 

A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a helyiség levegőjének illatosítására, fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással a levegő jutva megakadályozzák a kórokozók terjedését, így légúti megbetegedések esetén is hatásos ez a fajta alkalmazási módszer. 

Helyileg 

Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és biztonságosan is használhatóak. A bőrön áta véráramba kerülve fejtik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt és nagyon hatékonyan.   

 

Belsőleg 

Néhány illóolajnak gazdag kulináris történelme van és használhatók táplálék kiegészítőként a célzott testi-lelki harmóniára, jó közérzetre. Belső használatra csak szakember javaslatára ajánlott bármely illóolaj használata, mert vannak itt is bizony lehetséges mellékhatások és olyan veszélyeztettek, akiknek nem ajánlott az olajok bevitele ilyen úton közvetlenül a szervezetbe. Az illóolajok olyan töménységűek, hogy sok közülük akár mérgező is lehet, ezért a belső használata laikusként nagyon nem ajánlott. Érdemes tehát aromaterapeutához vagy más szakemberhez fordulni minden esetben, mielőtt használni szeretnénk az olajakat! 


Készítsünk magunknak parfümöt! 

Parfümkészítésre is előszeretettel alkalmazzuk egyre többen már otthonunkban az olajokat, ami nem meglepő, hiszen némelyik virágnak, növénynek kimondottan bódító illata van (rózsa, nárcisz, geránium).  A legjobb az egészben, hogy ezt bárki megteheti, mert ehhez nincs másra szükségünk, csak tiszta üvegre, - célszerű a roll-on golyós sötétített üveg - és kiváló minőségű illóolajokra. Vigyázat, mert egyes olajok afrodiziákumként hatnak, így nem árt a mértékletesség! Hiszen a jóból is megárthat a sok.

Egyre terjednek az Illatpartik is, ahol lehetőségünk van jó hangulatban a természetes illóolajokat kipróbálni, kenegetni, szagolgatni és a tapasztalatainkat egymás közt megosztani.  

 

Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt!  A soron következő Illatpartiról részletes információ ezen a linken található! A résztvevők a finomságok mellett egy-egy &U Magazinnal is gazdagabbak lehetnek!


Szerző: Havasi Patrícia, fotók: freepik.com