Koczka nevét sokan ismerik a divatszakma berkein belül. Rendkívül sokrétű személyiség. Mesterfodrász, a Fashion Awards Év Fodrásza díj kétszeres győztese, a Fábián Juli Alapítvány nagykövete és a Random Shooting Day megálmodója.

Koczkával egy szerda délután találkoztunk belvárosi szalonjában, ahol a légkör annyira családias volt, hogy az ember rögtön azt érzi, hogy ide még vissza kell térni egy hajvágásra. Sztorizgattunk izgalmas történetekről, beszélgettünk szakmáról és személyes célokról, köztük egy különleges kezdeményezésről, ami idén második alkalommal kerül megrendezésre egy kiállítás keretein belül. 

Hajas Lászlónál töltött fodrászéveid alatt több versenyt is nyertél, köztük a Hajas-kupákon is sikeres voltál. Hogy kell ezt a laikus olvasónak elképzelni? 

Nagyon régen volt, de igazából a Hajas kupának az volt a lényege, hogy a szalonban dolgozó fodrászokkal minden évben megmérettettünk egymással, és aki ezen a kupán jól teljesített, tudott szintet ugrani és ennek megfelelően emelkedett a fizetése. 

Te is nyertél belső versenyeket?

Nyertem egy párat. Volt, amit csapattal nyertem, de volt olyan is, amit egyedül. Később pedig már én lettem az üzletben a szalontréner. Attól kezdve úgy éreztem, hogy már presztízsből kell tartanom a szintet. 

Fotó: Sághy Tímea, Wlcsek András 


Több évig voltál a Megasztár produkció fodrásza is. Ennek a televíziós kitérőnek a hatását érezted a műsor után a vendégkörödön, a munkádon? 

Kézzelfoghatóan nem tudom megmondani, hogy a műsornak a hatása volt-e, de azt gondolom, hogy a Megasztár volt az, ami engem országos szinten ismertté tett. Előtte engem inkább a szakmában ismertek sokan a versenyek miatt. Rettegett voltam, mindig mondták, hogy ...jön a Koczka versenyre, úristen, biztos ő fogja megnyerni!”

Azt így utólag persze tudom, hogy azért rettegtek tőlem, mert nekem mindig voltak egyedi ötleteim és sosem a megszokottat csináltam. Arra pedig mindig kíváncsiak voltak, hogy épp milyen ötletet hozok. Aztán műsorra került a Megasztár, ami akkoriban újdonságnak számított. Azt gondolom – mindenféle beképzeltség nélkül –, hogy a Megasztár sikere annak is volt köszönhető, hogy nagyon erős volt az akkori beauty csapat

Mitől volt szerinted ennyire nézett annak idején a műsor? 

Amikor az átlagos hétköznapi emberek bejöttek hozzánk, megmondták nekik nyíltan, hogy ahhoz, hogy befussanak és sikeresek legyenek, engedniük kell, hogy átalakítsuk őketEbbe a változtatásba végül mindenki beleegyezett, amitől eszméletlenül látványos volt az előtte és utána állapot. Ha jól emlékszem, az első évadban 50 induló volt és mindegyikük haját megcsináltuk. Ebben az első fordulóban maga az átalakítás elég komoly meló volt. És ez végül szerintem rengeteget dobott a műsor nézettségén. 


Fotó: Sághy Tímea, Wlcsek András 


A tavaly decemberben elhunyt Fábián Juli emlékére létrehozott Fábián Juli Alapítvány egyik nagykövete vagy. Fábián Julinak is a fodrásza voltál, és ha jól tudom, hamar barátok is lettetek… 

Igen, tavaly december 16-án hunyt el, lassan egy éve. Volt egy fodrásza, aki úgy döntött, hogy abbahagyja a szakmát, így Juli felhívott telefonon, hogy van-e kedvem csinálni a haját. Hamar kiderült, hogy szponzorációban gondolkodik, én pedig nagyon szeretem az ő hangját, így azt gondoltam, hogy ezzel őt nagyon szívesen támogatnám. Megegyeztünk abban, hogy minden egyes fellépésére én csinálom a haját. Érdekes, hogy az alatt a két év alatt, amíg a haját csináltam, nem ismertem meg a családját. Mesélt róluk, de úgy nem volt kapcsolatom velük. Aztán amikor meghalt, az anyukája elhívott engem is a temetésre. Bekerültem az ő családi körükbe. Aztán az anyukája egy napon megkért, hogy legyek az emlékalapítvány egyik nagykövete. És ennek nagyon örülök, mert tudom mozgósítani az embereket, ha arról van szó.  

Miben tudod segíteni az alapítványi munkát? 

Volt például egy 1 hónapos kampány, egy jótékonysági oldal segítségével. Ennek az volt a lényege, hogy ezen az oldalon leírtam Julival átélt élményeimet, a jelenlegi motivációmat, és mit szeretnénk elérni az oldal kapcsán. Majd szorgalmaztam az embereket, hogy utaljanak pénzt az emlékalapítványnak. 

Egyébként az alapítvány célja egyrészt Juli emlékének ápolása, másrészt olyan művészek és zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudják ellátni magukat és a kiadásaikat fedezni. 

Ez egy sikeres kampány volt, mert 100 ezer forintot céloztam meg és 150 ezer forint lett körülbelül a végösszegEbben a hónapban pedig az a tervem, hogy a kiállításon befolyt összeg mind az alapítványnak megy... 

Fotó: Erdőháti Áron


Pár évvel ezelőtt belefogtál egy saját projektbe, a „Random Shooting Day” kezdeményezésbe. Ennek kapcsán lesz a kiállítás?  

Igen, ez a Random Shooting Day kapcsán lesz november 29-én, 19 órakor, az Ankertben. A kiállítás keretein belül 50 darab képet fogunk kiállítanieladni, elárverezni.  Nagyon remélem, hogy a kiállításon nagyobb mennyiségű pénz fog befolyni. De persze ez attól függ, hogy az emberek eljönnek-e. (nevet) Személy szerint nagyon szeretném, ha 150-nél többen jönnének, de egy kiállítás alapvetően egy olyan esemény, ami egy körforgásos részvételt szokott eredményezni. Én abban bízom, hogy folyamatában fognak jönni és menni az emberek. Képzeld el, tavaly az összes képet megvásárolták körülbelül másfél óra alatt

Úgy tudom, hogy híres emberek képei is lesznek idén a kiállításon. Ezeket hogy lehet majd megvásárolni? 

Idén annyi változás lesz, hogy az ismert embereket ábrázoló képeket licitáltatni fogom, hogy még több pénz tudjon befolyni az alapítványnak. Ez körülbelül 11 vagy 12 képet jelent. 

Random71 |photo: Hajas Orsolya |styling, concept: Csaba Erika|makeup&style: Almásy Gabriella|model: Marge |hair: Koczka|special thanks: Németh Attila Florist


A Random Shooting Day mennyire lett az évek során elismert divatesemény a szakmában? 

Abszolút. Két éve kezdtem, és ennek az évnek az elején egy újítást találtam ki. Az előző év vége felé elkezdtek az ismertebb barátaim írogatni, hogy szívesen részt vennének egy ilyen fotósorozatbanVégül arra jutottam, hogy havi egy ismertebb művészt beteszek a projektbe, ezáltal talán még nagyobb figyelmet kap a kezdeményezés. Értékes zenészeket, színészeket, művészeket választottam ki hónapról hónapra. Vagy olyan személyt, aki valamiért felhívta magára a figyelmet, mint Lukoviczki Réka, aki egy súlyos baleset következtében elvesztette egyik lábát. Az az anyag csodálatos lett. Ez az év ilyen szempontból egy nagyon jó ívet futott be.  

Most milyen formában működik? Változott az induláshoz képest a szerveződés? 

Nem változott, a formátum továbbra is az, hogy csütörtökönként fotózunk. Idén 10 csütörtök maradt el, mert elmentem fesztiválozni 

Random74 |photo: Doron Ritter, assist: Érdi Robi|styling: Murányi Szilvia|makeup&concept: Dévényi Kathy|model: Vivien |hair: Koczka|special thanks: Hababa Designer Store and Gallery


Mindig te koordinálod ezeket a csütörtököket 

Én koordinálom, tulajdonképpen picit ilyen művészeti vezetőként veszek részt benne, összetartom a csapatot. Hétről hétre hozzuk összemindig hétfőre lesz meg a csapat, akivel két napunk van arra, hogy mindennel elkészüljünk csütörtökre. Mi egy hét alatt hozunk össze olyan projekteket, amiken általában 1 hónapig szoktak ötletelniNagyon izgalmas, ugyanakkor nekem kicsit stresszes. Volt olyan, hogy még aznap sem volt meg a helyszín, amikor mentünk volna. Ám olyan szerencsés csillagzat alatt van ez a projekt, hogy ezek a helyzetek valahogy mindig megoldódnak.  

Fotó: Sághy Tímea, Wlcsek András 


Mi az egyedisége ennek a kezdeményezésnek? 

Szerintem a Random Shooting Day-nek nem az a lényege, hogy az éppen aktuális trendet kövesse, hanem egy lehetőséget ad a művészeknek, hogy a merész álmaikat megvalósítsák ezeken a csütörtökökön. Tulajdonképpen az a lényeg, hogy akár egy extrém vagy visszafogott dolgot, akár egy egészen új világot is létrehozhatsz. Fontos, hogy szeretnének alkotni, a fashion része pedig megmarad másoknak. Ha megnézed a fotósorozatot, látod, hogy egyik sem hasonlít a másikra. Mindegyiknek van valami egyedi stílusa és egyedi vonala. És ez a lényeg. 

Random54 |photo: Máthé Krisztián |styling, concept: Csaba Erika|makeup: Szilágyi Renáta|model: Ana (ICON) |hair: Koczka|special thanks: MBLM, Demeter Richard, Vecsei Millinery, Sugarbird, Hababa Design, E.C.D.