Reggel izgatottan ébredt mindenki, hiszen a mai Apple Keynote rendezvényen kiderül, milyen fajtiszta társakat kap az iPhone X! Azért is kíváncsi a nagyérdemű, mert az összes rivális azon ügyködött 2018 első felében, hogy lemásolja a mobil különleges formáját... Magyar idő szerint ma este 7-kor minden kiderül, addig is egy kis előzetes következik.

A 2018-as modellek nevei már ismertek:

  • érkezik az alacsonyabb árkategóriájú iPhone XC,
  • a 2017-es modell utódjának tervezett iPhone XS,
  • és a valamivel nagyobb méretű iPhone XS Max - vagy Plus.

Az Apple Keynote a gyártó legfontosabb idei eseménye, amit még rendszerint azok is figyelemmel kísérnek, akik nem értenek egyet az Apple üzletpolitikájával (vagy csak egész egyszerűen nem tudják megvásárolni a magasra árazott telefonokat), ami hozzájárult a vállalat világelsőként elért 1000 milliárd dolláros piaci értékéhez. 


Bizonyos előrejelzések szerint a vékonyabb pénztárcájúak is megkönnyebbülhetnek, mivel a bevágásos kijelzőjű új Apple-mobilt állítólag már 700 dollárért megszerezhetik, a másik két modell ára 900 és 1000 dollár körül fog mozogni. Ez azonban egy becslés, a Wall Street Journal ugyanis 800 dolláros alapárról ír. 

A másik felmerülő kérdés viszont az, hogy a tavalyi modellek megmaradnak-e "tartalék játékosokként" és hogy vajon továbbra is hozzá lehet-e jutni egy kisebb kijelzős, bevágás nélküli készülékhez, iOS rendszerrel?

A terméknévben az "X" a peremtől peremig érő kijelzőt jelenti. Így a fentebb említett három új modellben arcletapogatásos FaceID beléptetőrendszer lesz az ujjlenyomatos TouchID helyett.

Az alacsonyabb árkategóriájú modell a felreppenő információk szerint 6,1 colos LCD kijelzőt kap, míg a másik kettő valószínűleg OLED-et. Méreteket tekintve pedig a kisebbik marad 5,8 colos, míg a másik 6,5 colosra nő (ami valljuk be, óriási, és szinte már fölöslegessé teszi az iPad minit). A szemközti távolságmérős és arcletapogatós kamera nemcsak a kijelzőzár feloldását oldja meg, hanem az AR (kiterjesztet valóságot) kihasználó üzenetküldőt is.

Bízunk benne, hogy a hátlapi kamera teljesítménye kifogástalan lesz, hiszen tavaly az Apple igencsak ráutazott az AR-re. Márpedig muszáj lesz nagyot dobbantani ezen a területen, mivel ebben az évben a Samsung és a Huawei is nagyon odafigyelt a kamerás fejlesztésekre. 

Az Apple chipjeiben található mesterséges intelligencia (AI) rész biztos, hogy nagy szerepet fog kapni a kiterjesztett valóságban, így erősen valószínű, hogy ezt is bővítik, erősítik. 


Őszi időszámítás

Ilyenkor szokta reneszánszát élni az Apple Watch karóra, amely a világ egyik legsikeresebb okosórája. Annyit elöljáróban állíthatunk, hogy az új óra kijelzőjén több információ fog elférni, mint a régi mobilon. Előrejelzések szerint a Watch 4 kijelzője 384×480 pixel felbontású lesz (összehasonlításképp a Watch 3 312×390 pixeles, az első iPhone  kijelzője pedig csak 320×480 pixeles volt).


Bevételszámítás

Az Apple felhasználói táborának méretét tekintve a hardvereladások mellett egyre hangsúlyosabbak a szolgáltatások is. Míg az iPhone-ok eladásából a cég 129 milliárd dollárt keresett az idei első három negyedévben, addig a szolgáltatásokból származó bevétel 27,2 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy 26%-kal múlta felül az előző év 9 hónapját... Világszerte jelenleg 1,3 milliárd Apple-eszköz van használatban.

Már nagyon várjuk az Apple bemutatóját, magyar idő szerint ma este 7 órától!


Fotók/videók: Marques Brownlee, 9to5mac / youtube