Egyre többünkben fogalmazódik meg az igény az egészséges életmód részeként friss, magas tápértékű élelmiszerekből összeállítani ételeinket, lehetőleg még változatos ízvilággal, magas gasztronómiai élménnyel is párosítva. Ha ilyesmit keresünk és mediterrán ízekre és életérzésre vágyunk, itt a titkos recept: BARI.

A földrajzi adottságok, a csodálatos mediterrán klíma, a tenger közelsége tökéletes alapot teremtenek egy páratlan gasztronómiai élmény megismeréséhez. A mottó mindenütt: 0 km – az ízek és az egészség közti egyensúly megtalálása. Az itt élő emberekben nagyon erősen él a legősibb hagyományok tisztelete, a helyben termelt élelmiszerek fogyasztása iránti elkötelezettség. A hipermarketek által kínált külföldi, agyontartósított termékeknek itt nincs piaca…


Olívaolaj

Kezdjük talán az olíva olajjal, ami a 2018-as év elején hosszas procedúra után felkerülhetett az IPG - védett földrajzi területről származó (indicazioni geografiche protette) termékek listájára, ami még magasabb minőséget, védelmet és frissességet garantál a pugliai olajnak. Csodálatos látványt nyújt a szépen gondozott olívafák erdeje, akár az autópálya mentén, vagy a kontinens belsejében, falvak között utazva. A szüret jellemzően október végén, november elején kezdődik, amikor lehetőség nyílik az olíva olaj készítés, sajtolás apró rejtelmeibe is bepillantani.
A déli területek olajai mélyzöld színűek, intenzív, mandulás, gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek, amelyek varázslatos módon teszik ízletessé akár a legegyszerűbb ételeket is. Az úgynevezett Mediterrán diéta hatása a természetes, a szervezet számára hasznos alapanyagok felhasználásán alapul. Az olívaolaj sok kiváló tulajdonságai közül az egyik legkiemelkedőbb érrendszerünk védelme, ami a koleszterinszint szabályozásán keresztül valósul meg. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, mely a szabadgyökök megkötésével hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez.


Egy másik fontos alapanyag a paradicsom, melynek szintén rengeteg fajtájával találkozhatunk itt.  Szerencséjére Bariban ez a növény a legideálisabb körülményekkel találkozhatott növekedéséhez: kevés vízzel – hála a csepegtetős öntözésnek, a déli nap minden sugarát magába gyűjtve… A termést szüret után frissen feldolgozva dobozolják, így az minden zamatát és tápértékét megőrizve kerül asztalunkra pl. paradicsomszósz formájában.


Sajtkultúra
A zöldségek mellett a sajtkészítés szintén kiemelten fontos tradíciója a régiónak. A tejet frissen, saját gazdaságban tartott tehenektől nyerik, amit aztán apáról fiúra szálló, ősi és művészi módon dolgoznak fel különféle tejtermékekké. Nem feledkezhetünk meg az egyik leginkább ismert olasz ételről, a „pasta”-ról, azaz a – tésztáról sem. Pugliában a tipikus elkészítési módja az un. „orecchiette” – fülkagyló alakú kézzel gyúrt tésztafajta, aminek tetejére a legkülönbözőbb zöldségeket teszik, mint például a fehérrépa, karfiol, brokkoli.Húsok és halak 
„Nincs olyan ember, aki nem tud enni vagy inni, de olyan kevés van, aki felismeri minek van igazán íze.”
Ez is lehetne a mottója a Pugliában termelt húsoknak. Szintén a helyben nevelt, frissen vágott állatok húsából készített ízletes ételek színesítik a hentesüzletek kínálatát. Számos helyen közvetlen a bolt mellett hangulatos éttermek is üzemelnek, ahol mindjárt meg is ízlelhetjük a finomságokat. A tenger közelsége, a közel 700 km hosszú pugliai partszakasz egyértelművé teszi, hogy széles a kínálat„frutti di mare” azaz tenger gyümölcseiből, halakból is.  A leggyakrabban halászott fajta az un. „pesce azzurro”, ami a kisebb testű, kék, zöld vagy ezüst hátszínű halakra utal, melyeket feldarabolva, olajban tárolva, nyersen fogyasztunk. 
Bari jellegzetes étele: a tortiera di cozze – azaz a kagylóból készült torta, melyet az őszi gasztro utunk során feltétlen megfogunk kóstolni.Mare, mare, mare

Nem maradhat ki utazásunkból azonban Puglia csodálatos, Adriai tenger által határolt hosszú partszakaszának égszínkék, smaragdzöld látványa sem, amit időnként a hideg és száraz levegőt hozó misztrál méteres hullámokká korbácsol. A sziklás partszakaszokat pici, homokos strandok teszik élvezetessé a nyaralók számára. Fürdeni még olívaszüret idején, október végén is lehet. Ide fürdőruhát feltétlenül érdemes hozni!


Aki kedvet kapott ehhez a pompás gasztro élményhez, jöjjön velünk felfedezni ezt a turisták által még kevésbé elözönlött vidéket, közelebb kerülve az ott élő emberek hagyományos életmódjához, kultúrájához, az általuk ősidők óta készített finom ételekhez.

Érdeklődni az utazással kapcsolatban itt lehet!

Szerző: Havasi Patrícia, fotók: freepik.com