Egy hétfő reggel sohasem indul a legegyszerűbben... Ám egy könnyed, Budapestben gyönyörködő Duna parti séta és egy kiváló kávé rögtön fel tudja pörgetni az eseményeket. Amíg régen csak egy szimpla rövid vagy hosszú kávét lehetett kérni tejjel, tejszínnel, cukorral, ma már a kávéfajták, főzési technikák és ízek széles tárházából lehet válogatni. Hogy hogyan reagált a Caffé Perté a változó kávéfogyasztási szokásokra, mik jelentettek nehézséget, kiderül az interjúnkból.

Mi változott az elmúlt évek, évtizedek kávéfogyasztási szokásaiban? 

Ma már könnyen hozzáférhető bármilyen kávé, de a Perté igazi különlegességének számít, hogy magunknak pörköljük meg a saját kávénkat. Budaörsön van a pörkölőüzem, így mindig frissen tudunk reagálni a dolgokra, és szerencsére nem függünk olyan körülményektől sem, hogy külföldről érkezik számunkra valamilyen áru és azt egy adott ideig raktározni kell. Mint ahogyan említettem, mindig frissen pörköljük a kávét, ami egy nagyon fontos dolog és- és itt jön a kérdésre a válasz - hogy mi is történt itt valójában, mi változott: egyféle tudatosság figyelhető meg a kávéfogyasztási trendekben is, mint az élelmiszeriparban átlagosságában. Egyre fontosabbá vált, hogy milyen minőséget fogyasztunk és hogy ez mit vált ki a szervezetünkből. Nagyon fontos dolog, hogy többfajta ízvilágot ki lehet hozni egy kávéból. Legkedveltebb a klasszikus olasz kávé, klasszikus pörköléssel, 50 éves receptúrával a háttérben - tehát az igazi tradicionális kávé.  

Akávéfajtákkal és a pörköléssel tudunk variálni, hogy különféle ízvilágot érhessünk el. A Perté tradícionális kávéi egy nagypörkölővel készülnek, míg a Specialty manufakturiálisabb keretek között tud működni.

Mik jelentik a legnagyobb kihívást és hogyan sikerül ezeket megoldani?  

Perténél többféle kávéfajtával is rendelkezünk és a minőség mellett a frissességben rejlik a titok másik fele - ezt mindig is keresték és keresik az emberek, hiszen ez adja az igazi értéket. A legnagyobb kihívás számunkra országos szinten garantálni a Perté minőséget, mindenhol egységesen. Folyamatos logisztikai megoldásokat igényel az, hogy mindenhová friss kávé kerüljön az asztalra. Követnünk kell nekünk is a trendeket, alkalmazkodnunk kell és rugalmasan szükséges reagálnunk a különféle igényekre. A Specialty irányunk már a kézművesség irányába is el tud mozdulni, valamivel másabb minősítése is van a kávénak, gondosabban oda kell rá figyelni. Az élelmiszeriparnak átláthatónak és ismertnek kell lennie, ez természetesen igaz a kávé esetében is.  


Az egyik legtrendibb eljárás a kávéprint, kiknek ajánljátok? 

Nem igazán mondanánk elterjedtnek ezt a kávédíszítési eljárást, néhány helyen találhatók meg csak Budapesten. Nagyon látványos tud lenni, minőségi romlást nem eredményez és egy rendkívül modern dologról beszélhetünk. 

Nincs is annál szebb, ha az ember viszontláthatja kedvenc fotóját a saját kávéhabján, 

ráadásul közösségépítő hatással is bír, kedves és figyelmes ajándék tud lenni egy ennyire személyre szabott kávé akárki számára. Rögtön felkerülhet a közösségi médiára is, mint kuriózum, erre pedig szüksége van a mai embernek, különösen a 18-40 éves korosztálynak. Így elmondható, hogy nem csak a koffein áldásos hatása pörgeti a szervezetet, hanem a kávéról készült kép is a like-ok számát. Véleményem szerint pedig még jobban el fog terjedni ez a technika, hiszen rengeteg mindennel összekapcsolható. 

to-go kávék vagy inkább a beülős, baráti beszélgetős, csészés fogyasztású kávék a kedveltebbek? 

Szerencsére mindkettő abszolút jól tud működni, nyilván itt is megvan az a réteg, aki nem szeretné papírpohárból fogyasztani a kávéját, így adott annak a pillanatnak is a varázsa, hogy nyugodtan leül az ember, kávézik egyet, kicsit kilép a mindennapok mókuskerekéből és tud beszélgetni végre valakivel. Azt gondolom, az utóbbi megoldás az elterjedtebb és a közkedveltebb: ha már kávézik az ember, akkor annak adja meg a módját és az idejét. Mindenki megérdemli ezt a pár perces kikapcsolódást, hiszen ez egy nagyon fontos dolog, szükség van az énidőre, még a vizsgaidőszak kellős közepén is, amikor a legtöbben egy-két nap alatt akarják megváltani a világot. 

 Melyik a legkedveltebb a kávéfajta?  

ristrettoban kevesebb a koffeintartalom, a presszóban jobban kiérződnek az ízek. Leginkább a fekete presszóvonal a legkedveltebb és a latte macchiato, ami a másik nagy favorit (ezt szokták leginkább szirupokkal vagy bármiféle ízesítéssel, díszítéssel kínálni). Szóval ez a két kávéfajta nevezhető “zászlóshajónak”. Napszaktól is függhet, hogy éppen mikor mit és hogyan fogyaszt az ember. Évről évre nő a presszókávé fogyasztás, az ember kíváncsi, kísérletezik többféle ízvilággal és fajtával, keresi az ízeket. 

 

Mit tanácsolnátok a fiataloknak a kávézási szokásokat érintően? 

Mindenképpen megválogatott kávéval foglalkozzanak, egészség- és tápláléktudatosan. Léteznek már régebb óta ismert kávéfajták, amik nem biztos, hogy követik a trendeket és aktuálisak a 2018-as év derekán is. Mindenképp a szakmaiság és az utánaolvasás, az ízlelés és a tesztelés is fontos dolog, hogy eldöntsék, melyik fajtánál teszik le a voksukat és melyik lesz a kedvencük - beszélhetünk akár egy egyszerűen és ízlés szerint elkészíthető kotyogós kávéról a vizsgaidőszak alatt, vagy akár egy kávézóban kikért ital esetében.  

 

Ha valaki komolyan érdeklődik a kávékultúra iránt, vagy akár ezzel kapcsolatosan írja a szakdolgozatát, akkor van-e lehetőségük a diákoknak hozzátok fordulni a kérdéseikkel, vagy másféle kávézást érintő tudásbővítéssel kapcsolatosan?  

Igen, mindenképpen hiszünk a képzésekben és a segítségnyújtásban, mivel igen nagy rálátásunk van a szakmára. Baristaképzéssel is foglalkozunk, ennek a minőségét igyekszünk országos szinten a legmagasabb szintre emelni.  Folyamatban van az oktatótermünk kialakítása is, ahol csak tematikus oktatásokkal találkozhatnak az tanulók és még színesebb skálán foglalkozunk a kávétörténettel.  

 

Fotók: Caffé Perté